Hun Eng

Szívószálak története

A logózható szívószálak ötlete a 90-es évek végén pattant ki egy fiatal, kreatív feltaláló fejéből, aki akkoriban egy kis falusi vendéglátóegységet üzemeltetett.

Mint minden bisztró esetében, itt is a törzsvendégek „diktálták a trendet”, amikor is egyikük egy akkor még szokatlan kéréssel állt elő újra és újra a szokásos rendelése mellé: „Rum Kóla SZÍVÓSZÁLLAL!” Mivel akkortájt senki nem használt a környéken szívószálat, a vendég szívószál iránti igénye sajnos állandóan kielégítetlen maradt, amit minden alkalommal szóvá is tett a felszolgálók bosszantására.2013_12160002

A történet a kedves „szívószálas törzsvendég” születésnapján vett váratlan fordulatot, amikor is a tulajdonos egy Amerikában élő rokontól még évekkel ezelőtt ajándékba kapott szívószál csomagot vitt be aznap a bisztróba, hogy meglepje vendégét, akit már a kikészített szokásos rendelése fogadott, csakhogy ezúttal egy szívószálat is kapott az italába.

A vendég szemmel láthatóan nagyon örült a meglepetésnek, amikor is a következő mondata az volt:
„Amit Te iszol, és kérek még egy kört „Peppínós” szívószállal” (így hívták a vendéglátó egységet).

A cégtulajdonost gondolkodóba ejtette a megfogalmazás és agya kis fogaskerekei kattogni kezdtek: Peppínós szívószál, Peppínós szívószál…

Valószínűleg a vendég maga sem gondolta volna, hogy milyen korszakalkotó ötletet adott „szívószálas” hóbortjával. A beszállító cégek rengeteg pohárral, szalvétával, söralátéttel látták el a helyiséget, amin logó vagy felirat volt, de szívószál sohasem volt közöttük, amikor megszületett a felismerés a feltaláló gondolatai nyomán, amelyről később így nyilatkozott:

„Ott álltam a kezemben egy üres reklámfelülettel”.

A tulajdonos-feltaláló meglátta a lehetőséget arra, hogy egyedi felirattal ellátott szívószálakat készítsen, több éves kutatómunka nyomán jutott el arra a felfedezésre, hogy az eddigi emblémázott szívószálak elkészítésének kísérletei szinte mindig kudarcba fulladtak. Nem tapadt meg rajtuk a festék kellőképpen, illetve nem volt olyan festék az emblémázó cégek palettáján, ami élelmiszeripari céloknak összetételében és minőségében is megfelelne, így az élelmiszerrel, jelen esetben itt az italokkal  érintkezhetne.

Ezután jött a sok éves keresés, kísérletezés és fejlesztés, melynek eredményeképpen rátalált egy olyan festékre, mely a bevizsgálás során maximálisan megfelelt minden élelmiszeripari követelménynek és tökéletes tapadást nyújt a szívószálon. Ennek a kutató és fejlesztőmunkának még az az érdekessége, hogy közben rátalált egy olyan orvosi 941719_472460402848111_819700739_nvizsgálatoknál alkalmazott festékre, mely a szervezetre nincs káros hatással és UV fény hatására „világít”. A feltaláló belekeverte ezt a festék pigmentet az alap festékanyagba és ez egy tökéletes, a szívószálra nyomtatott UV fényben „világító” feliratot eredményezett, így a szívószálon lévő emblémák, feliratok UV fényben fluoreszkálnak, „világítani” tudnak.

Az ötlet 1999 decemberében kerül a Magyar Szabadalmi Hivatalba, amiért feltalálónk meg is kapta a szabadalmat. A következő 10 évben hobbyként kísérletezett a forradalmi ötletén, majd 2010-ben az elképzelést kiegészítette egy Európai Formatervezési Mintaoltalommal is. A szükséges gépek beszerzése után elindult a gyártás, valamint a folyamatos piaci igényfelmérés, amely mind a mai napig újabb és érdekesebb megoldásokat szül.

Ugyanis: Mindenki használ szívószálat!